Egy-két érdekes dolog
2024. január 26. írta: Jochan

Egy-két érdekes dolog

Egy-két érdekes dolog

    Talán furcsának tűnik, de sok esetben el lehet gondolkodni dolgokon, melyek már láthatóak voltak a televízió, vagy a mozik filmvásznain. Az érdekességük, hogy olyankor készültek, és olyan témát dolgoznak fel, amelyek a sci-fi kategóriába esnek. Aztán ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy nincs is olyan messze a történet valóság ideje. Egy eléggé régi történettel kezdeném. Fiatal koromban nagyon szerettem olvasni, hozzáteszem most is, és a kezembe került egy érdekes történet. Sajnos a címét nem tudom. Röviden a történet. A távoli jövőben egy ember készít egy berendezést, mely elvonja az oxigént a légkörből, így egyre nehezebb az embereknek a légzés. Az oxigén tárolása folyékony állapotban az Északi-sarkon történik. Az okát nem tudják, csak nagy nehezen jönnek rá, hogy egyáltalán mi történik. A cél, hogy pénzért adja vissza az embereknek az oxigént. A történet a távoli jövőben játszódik. Van-e ennek valóság alapja? Annak nincs, hogy mesterséges úton kivonják az oxigént a légkörből, de annak már van, hogy mérhetően csökkent az oxigén jelenléte a légkörben. Csak gondoljunk bele. A sok szennyező anyag, ami a levegőbe kerül, adott térfogat mellett kiszorítja az oxigént, ezáltal kevesebb éltető anyag található a jelzett térfogatban. Lehet, hogyha átvitt formában is, de tényleg eljön az oxigénhiányos légkör?

    Egy film utal arra, amikor a civilizáció hanyatlásnak indul, és fellép az energiahiány. Az üzemanyagért és energiahordozókért folyik a háború. Hallani lehet elég régóta, hogy a Föld energiahordozóinak mennyisége fogy. Egyes becslések szerint néhány évtized, de lehet, hogy az ilyen ütemű energiafelhasználás mellett még hamarabb be fog következni az energiahiány. Ma már őrült módon megnőtt, és felgyorsult az energiaigény. Talán nem is olyan elképzelhetetlen, hogy bizony eljön annak az ideje, hogy háborúk robbannak ki az új, vagy már meglévő nyersanyagok miatt. Egyre nehezebben lehet kitermelni a már meglévő energiahordozókat. Azt is látni kell, hogy nagyon szorgalmazzák a megújuló energiaszektor nyújtotta lehetőségeket kihasználni, hiszen a felmelegedés igen nagy léptékkel halad előre, és ez a fosszilis égetés következménye. A fejlett és kevésbé fejlett államok az erőszak által jutnak új területekhez. A szélsőséges csoportok hanyatlásnak indítják a társadalmakat, pontosan a tudatlanságuk miatt. Az agresszív viselkedés egy „középkori” világot fog kialakítani, ami keveredik a modern kor vívmányaival, aminek nem megfelelő kezelése nagy bajt okoz. Az energiaéhséggel együtt  vad, érzéketlen embercsoportok fognak kialakulni, melyeket már a mai világban is meg lehet tapasztalni. Egyáltalán nem elképzelhetetlen a film és jövő valósága.

   Sok jel arra utal, hogy a globális felmelegedés miatt a gleccserek, a sarki jégtakarók fel fognak olvadni. Az előrejelzések szerint ennek az lesz az eredménye, hogy megemelkedik a tengerek, óceánok vízszintje. Az nem egészen világos, hogy mennyivel, de jelentősen. Ennek egy régi története, amikor víz borítja a Föld nagy részét, és az emberek kisebb-nagyobb szigeteken elszigetelve élnek. Vannak, akik vándorolnak állandóan, és kalózkodnak. Az iható víz és a termőföld kincsnek számít majd. Ennek kezdetleges nyomait már fel lehet fedezni. A globális felmelegedés elindította az olvadást, ezzel a tengerek, óceánok vízszintemelkedését, és az iható víz csökkenését. Ezek egyre inkább jelentkezni fognak, hiszen a meleggel együtt nagyobb a vízfelhasználás is. A legfőbb mérőszáma ennek az állapotnak, hogy tízmilliók hagyják el otthonaikat, mert nem jutnak elegendő mennyiségű és minőségű iható vízhez. Nagyon elképzelhető, hogy komoly konfliktusok kiváltója lesz az édesvíz hiány.  

   Korábban szintén egy sci-fi film mutatta be, hogy mi történhet, amikor a globális felmelegedés miatt eljegesedés indul meg. Bizonyára sokan látták ezt a filmet. Érdekes volt. Ami még érdekesebb, hogy már hallani a poláris örvényről, ami a sarkpont körül áramló nagy sebességű szélörvény, amely hideg légtömeget alakít ki. A másik ilyen érdekesség, hogy foglalkoznak a Golf-áramlat leállásával, ami igen komoly lehűlést, és más egyéb változást okozna a Földön. Ennek kiváltó oka szintén a melegedés nagyfokú emelkedése, hiszen a sarki jégsapka, valamint Grönland jégtakarója ha megolvad, igen nagy mennyiségű édesvizet juttat az óceánba. A melegebb víz, valamint a víz minőség változásának együttes hatása kiválthat ilyen helyzetet. Hogy ez mennyi idő még? Ezt sajnos nem lehet előre tudni, de még csak sejteni sem. Bár vannak erre utaló számok, de ezek olyan tág határok között mozognak, hogy alkalmatlan minden további következtetésre. A lényeg, hogy sajnos itt is komoly változás állhat be hamarosan.

    Van egy immár klasszikussá váló mondat, szintén egy sci-fi filmből: „az emberek számítógéppel generált álomvilágban élnek”. Ismerős? Azon gondolkodtam el, hogy vajon a mai világ, amely annyi rosszat tartalmaz, annyi rosszat sejtet, hogy van esetleg az idézett mondat mögött valami? Az emberek teszik azzá, amilyen. De kell ez? Szükséges ez? Ha körülnézünk a nagyvilágban, szinte mindenhol erőszak, agresszív magatartás, gyűlölet, bizonytalanság, hazugság uralkodik. Ez lenne a XXI. század embere? A cinikus, tiszteletlen, bizalmatlan ember a legrosszabb. Ez a típus mindenre képes. Ez nevelődött ki az elmúlt 30 év alatt. Rossz belegondolni, hogy mi lesz 50 év múlva. Csak gondoljanak bele. Ha bekövetkeznek a fent felsorolt események, akkor bizony el lehet képzelni az emberek egymáshoz való viszonyát. Akárcsak a görögök régen, városállamokba fognak tömörülni az emberek, mert nem lesz természet. Sivatag lesz. Több millió ember fog élni ezeken a helyeken. Egymással fognak háborúzni az energia, az élelem, a víz miatt. Az álomvilág ezt fogja mondatni. A valóság pedig a tönkrement kiégett Föld lesz az egyik oldalról. A másik oldal azt sugallja, hogy az elnyomás, a vezérlés, az irányítás olyan nagyfokú, és olyan precíz lesz, hogy nem fogják észrevenni a generált világot. Valahogy mégis jelen lesz az a csoport, akik tudják, hogy van egy valós élet, csak meg kell találni, és gyakorolni kell.     

    Így a végére még egy terület. Szintén egy sci-fi film, amiben másodperceket, perceket, órákat, hónapokat, éveket lehet venni. Ha elfogy az időd, vége. Mindenki tapasztalta már, hogy térfigyelő kamerák, biztonsági kamerák, fedélzeti kamerák, és különböző emberek megfigyelésre alkalmas eszközök vannak forgalomban. Hogy ez mennyire megengedett, azt senki nem tudja, hiszen teljesen egyoldalú a rendszer. Meg tudják mondani ki, hol tartózkodik, mikor, meddig. A közösségi oldalakon feltüntetett személyekre szóló adatokat már régen elemzik. Az adatvédelemre vonatkozó dolgok, amik megjelennek az egyes weblapokon, ordítják, hogy majd ők megvédik az adatainkat. Tessék tudomásul venni. A személyes adataimat csak és kizárólag én tudom megvédeni. Azt hiszem, hogy ez is már csak egy illúzió. Ugyanis annyi adatot kell megadni különböző helyeken, hogy az ilyen személyes adatok már egyáltalán jelentenek semmit. Manapság, aki valamit meg akar tudni valakiről, azt megteheti. A személyes adatvédelem egy álom, egy elcsépelt szlogen. Az egésznek a lényege a totális megfigyelés. Mindent tudni akarnak mindenkiről. Sajnos derülnek ki dolgok, amiken az ember elcsodálkozik, és eszébe jut, hogyha ilyen már van, akkor mi lehet még, amiről nem tudunk. Annyira megváltoztak az emberek, az egymáshoz való viszonyok, legyen az társadalmi, vagy társas viszony, hogy lassan nem tudni, hogy ki kicsoda. Az elszigeteltség, a bizalmatlanság, a bizonytalanság, az őszinteség hiánya a legfőbb ok. De vajon miért? A válasz igen egyszerű. Ne gondolkodj. Majd mi megmondjuk, hogy mit, mikor és hogyan csinálj. Így kialakul egy lebutult, könnyen irányítható, laza társadalmi és erkölcsi normákkal rendelkező embertömeg. A totális uralkodás az emberiség felett, ez a lényeg.

    Ahogy látható, vannak elképzelt események, történetek, melyek az idő előrehaladtával valósággá válnak. Vajon ez véletlen? Lehet azt mondani, hogy ez egy folyamat? Hogy ez a mostani helyzet, állapot nem az első? A válasz hol lehet? Odaát? És az hol van?

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezetesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9118311669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása